Saját írások

Valóra vált mesék

Valóra vált mesék A lelki terápiák művelői egyetértenek abban, hogy a meséknek gyógyító erejük van. Varázslatos világuk gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt segít. Reményt, megküzdési stratégiákat meríthetünk belőlük, és ha engedjük, merészebbé, kreatívabbá tesznek bennünket. A meséket és "mai változatukat", a filmeket az ontológiai alapú coachingban is szívesen alkalmazzuk.

Ki ne ismerné Piroska és a farkas, Hüvelyk Matyi vagy éppen a rút kiskacsa történetét? A mesék az egész életünket végigkísérik. Gyermekként elalvás előtt mesekönyvből olvasták fel nekünk azokat, ma pedig már saját gyermekeinknek, unokáinknak mutatjuk be csodálatos világukat. Számtalanszor éltük bele magunkat Csipkerózsika vagy éppen Lúdas Matyi történetébe. Olyankor nem féltünk semmitől, merészségünknek pedig semmi sem szabott határt.

 

Kádár Annamária pszichológus, a Mesepszichológia című könyv szerzője szerint „a kisgyerek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában. A mese az ősbizalom élményét erősíti meg, azt, hogy jó a világ, jó volt ide megszületni. Ezzel az alapállással sokkal könnyebb elviselni a nehézségeket, kudarcokat, tragédiákat és könnyebb derűsnek, vidámnak lenni.” Szerinte a mesék elsősorban az érzelmi intelligenciát fejlesztik.

 

Az ontológiai alapú coachingban mi is szívesen használjuk a meséket, és azok mai változatait, a filmeket, videóklipeket, illetve különböző gondolatébresztő képeket. Mi elsősorban a bennük rejlő fogalmi metaforákkal dolgozunk. Ezeket mindannyian használjuk a hétköznapokban is, amikor segítségükkel megmagyarázunk nehezebben érthető jelenségeket. (Például „kislányként úgy éreztem, rút kiskacsa vagyok, annyiszor csúfoltak a szeplőim miatt”.)

 

A coaching során a mesékkel, filmekkel, képekkel úgy dolgozunk, hogy segítségükkel feltérképezzük, hogy a hozzánk forduló milyen „meseként, „szerepként” éli meg az életét, valamint, hogy milyen viselkedési minták, stratégiai döntések vezettek a mostani válságához.

 

Ezután például a mesék varázslatos világában keressük meg számára azokat a cselekvési módokat, megoldási lehetőségeket, amiket sikerrel alkalmazhat a jelenlegi helyzetében. Ez a csodavilág ugyanis a tudattalanba nyílik, ezért olyan válaszokkal szolgál kérdéseinkre, amelyekhez más módon nem férnénk hozzá. A mesék és más történetek ráadásul olyan vonzó, magával ragadó látomást adnak a kliensnek, ami megmutatja azokat a lépéseket, amelyeket érdemes lenne megtennie, érzelmi többletével pedig segít ezek végrehajtásában.

Így lesz a segítséget kérő ember számára a valóság meseszerű, a mese pedig valóság.

-