Saját írások

Kineziológiai módszerek Kineziológiai módszerek

Egyre többen szeretnének hivatásos segítőként dolgozni, de nehezen tudnak dönteni, melyik módszert is válasszák. Két, általam is oktatott rendszer, a ONE BRAIN kineziológia és a TEK COACH TANÁCSADÓ rendszer hasonlóságait és különbségeit gyűjtöttem össze.

Rend és rendetlenség Rend és rendetlenség

Budapesten az év szinte minden napjára jut olyan kerület, ahol lomtalanítást tartanak. Bár évente sorra kerül egy-egy lakótömb, ilyenkor látszik igazán, mennyi felesleges holmit halmozunk fel lakásainkban. Szinte minden házban akad olyan szomszéd, aki „gyűjtöget” és már alig fér be saját lakásába.

Kilépés a játszmákból Kilépés a játszmákból

Életünk jelentős részében szerepeket játszunk, játszmázunk vagy éppen gyermekként tanult stressz reakcióinkat ismételgetjük. De hogyan lehet kitörni ebből? Hogyan lehetünk önmagunk? Hogyan választhatjuk meg tudatosan válaszainkat egy helyzetben, ahelyett, hogy bekapcsolna nálunk az „üss vagy fuss” reakció? Olaf Jacobsen könyve erre ad hasznos tippeket.

Úton Úton

9 hónapot töltött Spanyolországban, hogy hazataláljon, Önmagához. Interjú Prónay-Zakar Gina személyi edző, életmód tanácsadóval. Beszélgetés félelemről, kapcsolatokról, változásról és szabadságról.

Betegséggel üzen a lélek Betegséggel üzen a lélek

„A Lélek nyelve, a betegség” - szól Rüdiger Dahlke, az ismert német orvos, pszichoterapeuta egyik könyvének címe. Szerinte a betegség – „járható út, önmagában véve se nem jó, se nem rossz. Egyedül az érintett személytől függ, hogy mit kezd vele”. Ha pedig valaki tudatosan vizsgálja meg tüneteinek kialakulását, testi problémája egy új esélyt jelent számára. A cél tehát felismerni, mit üzen a betegségünk, és hajlandónak lenni „követni tanácsát”.

Kineziológia: speciális oldások Kineziológia: speciális oldások

Vannak alaposabb feldolgozást igénylő problémák, amelyek kezelésére léteznek a kineziológusok eszköztárában speciális oldási menetek. Ezek közé tartoznak a szorongásokra, fóbiákra, különböző allergiákra, visszaélések feldolgozására, de az anyagi biztonság megteremtésére vonatkozó kezelések is.

Betekintés a life coachingba Betekintés a life coachingba

Az ontológiai alapú life coaching eredményessége abban áll, hogy kreatív eszközeivel segít lerombolni a coachee erős ontológiáját, merev világlátását, és gyenge ontológiát ajánl helyette, vagyis rugalmas, reziliens viselkedési mintákat mutat neki, melyek sikeresebbek lehetnek későbbi életének alakításában. A coach eszköztárából most a holon terminus és a fogalmi metafora alkalmazását vizsgáljuk meg közelebbről.

Jó munkahely, rossz mukahely Jó munkahely, rossz mukahely

Sokan közülünk szeretnének dolgozni, de nem kapnak megfelelő munkát. Másoknak van ugyan állásuk, de nem elegendő a fizetésük. Persze olyanok is akadnak, akik eleget keresnek, mégsem elégedettek a munkahelyükkel. De vajon mi hiányzik nekik? Erre ad választ Gary Chapman és Paul White könyve, A munkahelyi elismerés 5 nyelve, ami hasznos olvasmány lehet munkavállalóknak és munkaadóknak egyaránt.

Teremtő szavak Teremtő szavak

Egy korábbi cikkemben arról írtam, hogy nem is gondolnánk, mennyi tartalom van szavainkban, annak ellenére, hogy sokszor úgy érezzük, nem képesek kifejezni valódi érzéseinket. Ám azt még kevésbé tudatosítjuk magunkban, hogy kiejtett szavainknak „saját frekvenciájuk” is van, ami megteremti vágyott vagy éppen elutasított valóságunkat.

A szavak mögötti világ A szavak mögötti világ

Gyakran előfordul, hogy nem találunk szavakat érzéseink kifejezésére, úgy véljük, hogy a nyelv cserbenhagy bennünket, amikor egy különleges jelenséget kell leírnunk. Pedig a magyar szókincs köztudottan rendkívül gazdag. Arra viszont sokszor nem is gondolunk, mennyivel több jelentés van egy-egy odavetett szavunkban. Előfordul tehát, hogy a nyelv többet is elárul arról, amit szívesen elhallgatnánk. Az életvezetési tanácsadás vagy life coaching épp ezt, a szavaink mögött rejlő világot segít felfedni.

Reziliencia Reziliencia

Amikor úgy érezzük, hogy már nem működnek jól bevált megoldási stratégiáink, nem vezetnek célra megszokott viselkedésmintáink, amikor a dolgok megváltoznak körülöttünk, fontos, hogy rugalmasan tudjunk alkalmazkodni, hajlandóak legyünk változtatni gondolkodásunkon, és ne reagáljunk automatikusan. Ezt a képességet rezilienciának nevezzük.

A célkitűzés fél siker A célkitűzés fél siker

Van, aki céltudatosan éli az életét, és van, aki csak céltalanul sodródik. Nehéz eredményt elérni, ha nem határozzuk meg, hova is szeretnénk eljutni, ám az is előfordul, hogy van ugyan célunk, de valamilyen okból sosem érjük el. Vajon miért van ez, és hogyan változtathatunk rajta a kineziológia vagy a life coaching segítségével?

Arcról olvasás Arcról olvasás

Miért romlik el a párkapcsolatom? Miért nem ért meg a párom? Miért változott meg, ha szerelmünk hajnalán még nem így viselkedett? Kérdések, amelyek minden emberben felvetődnek olykor. De tényleg megváltozott-e a párja? Nem lehet, hogy mindig is ilyen volt? Ha pedig ez így van, láthatta volna ezt előre is? A válasz: igen! Legalábbis, a fiziognómia vagy perszonológia módszerének kidolgozói szerint. Ez a kineziológia egyik legszebb területe.

Boldogulás az Élet Iskolájában Boldogulás az Élet Iskolájában

Azt gondolhatnánk, hogy a tanulási képességek fejlesztése csak a gyerekeknek, iskolásoknak fontos, ám - mivel az Élet Iskolájában folyamatosan tanulunk-, képességeink kibontakoztatása soha véget nem érő feladat. Ebben nagy hasznát vesszük a kineziológiának, ami segít teljesebb életet élni.

Valóra vált mesék Valóra vált mesék

A lelki terápiák művelői egyetértenek abban, hogy a meséknek gyógyító erejük van. Varázslatos világuk gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt segít. Reményt, megküzdési stratégiákat meríthetünk belőlük, és ha engedjük, merészebbé, kreatívabbá tesznek bennünket. A meséket és "mai változatukat", a filmeket az ontológiai alapú coachingban is szívesen alkalmazzuk.

Hogyan lehetek természetgyógyász? Hogyan lehetek természetgyógyász?

Ahhoz, hogy valaki természetgyógyász kineziológusként dolgozhasson ma Magyarországon, számos dokumentumot és engedélyt kell beszereznie a megfelelő hatóságoktól. Segítek eligazodni a hivatali útvesztőben.

Testünk energiaközpontjai Testünk energiaközpontjai

Szinte valamennyi ősi világmagyarázat egyetért abban, hogy testünkben energiaközpontok találhatók. A hinduk ezeket csakráknak, energiakerekeknek nevezték. A keleti filozófiában is jártas orvosok szerint ezek a központok idegdúcoknak felelnek meg, mások szerint a belső elválasztású mirigyek kapcsolódnak hozzájuk. Mindenesetre érdemes többet tudni róluk, mert ezzel olyan ismeret birtokába jutunk, aminek a hétköznapi életünkben is hasznát vesszük.