Saját írások

Rend és rendetlenség

Rend és rendetlenség Budapesten az év szinte minden napjára jut olyan kerület, ahol lomtalanítást tartanak. Bár évente sorra kerül egy-egy lakótömb, ilyenkor látszik igazán, mennyi felesleges holmit halmozunk fel lakásainkban. Szinte minden házban akad olyan szomszéd, aki „gyűjtöget” és már alig fér be saját lakásába.

Olyanok is akadnak, akik nagyjából élhető körülmények között laknak, de azért rendesnek senki nem mondaná otthonukat. Végül az is gyakori, hogy valakinek az élettere rendezett, ám a szekrényeiben, fiókjaiban átláthatatlan rendetlenség uralkodik.

A szakemberek szerint márpedig, „ami a lakásunkban, az van a fejünkben is”. Brooks Palmer, aki azzal foglalkozik, hogy a lomtalanításban segít kényszeres gyűjtögetőknek, Rakj rendet az életedben című könyvében például azt írja, hogy sokszor azért tömjük tele szekrényeinket ruhákkal, azért állnak íróasztalunkon halmokban az iratok, mert azokat érzelmekkel teli, sérülékeny énünk elfedésére, egyfajta védőpáncéljaként használjuk. Ha ugyanis tekintetünk állandóan ezekbe a kupacokba ütközik, nem lesz energiánk arra, hogy magukba nézzünk és szembesüljünk lelki problémáinkkal. A rendetlenség ugyanakkor másoktól is eltávolít bennünket, egyfajta védőzónát alkot körülöttünk. „Azáltal próbáljuk magunkat megóvni a sérülésektől kapcsolatainkon belül, hogy tárgyakkal barikádozzuk el magunkat. Valójában arra vágyunk, hogy biztonságban érezzük magunkat, és összetartozzunk másokkal, de ez a védőpáncél elpusztítja azt az egységélményt, amely után sóvárgunk.”

A szerző ír azokról a tárgyakról is, amelyek elhunyt szeretteinktől, régi szerelmeinktől vagy régi barátainktól származnak. Sokszor ezek a kapcsolatok fájdalmas aspektusaira emlékeztetnek bennünket és megakadályozzák, hogy továbblépjünk. Palmer szerint elvesztett hozzátartozóink emléke nem a hátrahagyott porcelánoktól vagy ruhadaraboktól lesz élő. Sőt, ha ezeket a gyakran sok helyet foglaló „kacatokat” eladományozzuk, vagy kiselejtezzük, a felszabadult „térben” előtűnnek az illető iránti valódi érzelmeink.

A könyvben ismertetett technikák képessé tesznek bennünket arra, hogy tényszerűen megvizsgáljuk a környezetünkben lévő tárgyakat és tisztázzuk, hogy azok segítik-e életünket vagy kapcsolatainkat: vajon ez a dolog értékes számomra vagy megszabadulhatok tőle?

A lomtalanítást természetesen érdemes kis lépésekben kezdeni: először egy fiókot átnézni vagy a konyhaszekrényt áttakarítani.

Palmer szerint megéri a fáradozás, mert az egyik legörömtelibb élmény a másokkal való összetartozás. Ezért fontos, hogy eltávolítsunk mindent, ami ebben akadályoz bennünket.

Forrás:

Brooks Palmer: Rakj rendet az életedben, Édesvíz Kiadó 2013

-