Mi a mediáció?

Mediáció, mediátorHa úgy érzi, válságba jutott a házassága, párkapcsolata, konfliktusa van a szomszédaival, munkatársaival, elmérgesedett a viszony üzlettársaival, akkor a mediáció segíthet önnek.

A mediáció célja, hogy egy pártatlan, semleges közvetítő segítségével meginduljon a párbeszéd a konfliktus résztvevői között.
 
Mediátorként, más néven igazságügyi közvetítőként az a feladatom, hogy keretek között tartsam a kommunikációjukat, feltárjam problémájuk valódi gyökerét és támogassam önöket egy olyan egyezség megkötésében, amivel egyikük sem érezheti magát vesztesnek.
Az információkat, amiket megosztanak velem, részrehajlás nélkül és szigorúan bizalmasan kezelem.
 
A közvetítői tevékenységről szóló törvény szerint a mediáció olyan „sajátos permegelőző, konfliktuskezelő, vitarendező eljárás, amelynek célja a vitában érdekelt felek kölcsönös megegyezése alapján a vitában nem érintett, harmadik személy (közvetítő) bevonása mellett a felek közötti vita rendezésének megoldását tartalmazó írásbeli megállapodás létrehozása”.
 
Mikor célszerű mediátorhoz fordulni?
 
A mediációt választani akkor célszerű, amikor a konfliktusban állók képtelenek egymással szót érteni, nyílt érdekellentét van közöttük. Annak ellenére sem tudják konstruktívan megoldani a problémájukat, hogy szükség lenne kapcsolatuk további fenntartására, például közös gyermekeik miatt.
 
A közvetítés során az ontológiai alapú mediáció módszerét alkalmazom, ami képes minőségi változást hozni kommunikációjukba. Segítem önöket abban, hogy újra tudjanak kooperálni és olyan megállapodást kötni, amivel minden fél elégedett.
 
Mivel a mediátor egy semleges közvetítő a felek konfliktusának feloldásában, pártatlanul járok el, nem bűnöst keresek, nem ítélkezem. A mediációs ülésen nem a múltat elemezzük, hanem olyan megoldást dolgozunk ki közösen a jövőre nézve, amivel mindketten egyetértenek, és ami nem az ellenségeskedést mélyíti el, hanem a párbeszédet teszi lehetővé a későbbiekben.
A mediáció végén olyan gyakorlatias, akár írásban is rögzített szerződés születhet, ami minden fél igényeit és érdekeit figyelembe veszi.

Miért érdemes mediációt igénybe venni?
 
Emberséges – a mediáció, a pereskedésnél sokkal kíméletesebb megoldása egy konfliktusnak. Itt nem ítélet születik, hanem megegyezés. Nincs nyertes és vesztes, hanem minden fél számára előnyös megállapodás jön létre.

Diszkrét – a mediátor titoktartásra kötelezett és  - egy bírósági tárgyalással ellentétben - itt nincs szükség tanúkra, nem kell nagydobra verni minden részletet.

Olcsóbb – a mediáció költsége töredéke az ügyvédi munkadíjnak és a peres eljárás pénzügyi vonzatának.

Rövidebb – akár egy mediációs eljárásban születhet olyan eredmény, amivel már elégedettek lehetnek, szemben az elhúzódó és bizonytalan kimenetelű pereskedéssel.

Kontrollált – az irányítás a saját kezükben marad, nem születhet olyan egyezség, amivel nem értenek egyet. Nem kell az ügyvédek, bírók döntésére bízni magukat.