Mi a kineziológia?

A kineziológia a legtöbb testi vagy lelki probléma esetén áttörő sikerrel alkalmazható módszer. Egy-egy oldás gyakran olyan összefüggésekre mutat rá az általunk megélt múltbeli események és a jelenbeli válsághelyzet között, amelyek felismerése valódi katarzist okozhat, és mélyreható változásokat indíthat el az életünkben. Nem csoda, hogy azok közül, akik megtapasztalták már ennek a módszernek a csodáját, sokan maguk is jelentkeznek tanfolyamokra, hogy megtanulhassák a kineziológiát.

Ebben a technikában a több évezredes tudás és a legújabb felfedezések ötvöződnek. A hagyományos kínai orvoslás, a pszichológia, a pedagógia eszközei éppúgy megtalálhatók benne, mint a természettudományok újdonságai.

A kineziológia a 90-es években érkezett meg Magyarországra, 1997 óta pedig a természetgyógyászathoz tartozó, hivatalosan elismert szakma. Segít a testi-lelki-érzelmi egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és gyógyításában, az önbizalom erősítésében.
 
A kineziológia kiváló alternatíva azoknak, akik a pszichológia iránt érdeklődnek. Eszköztára hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását. Az esetleges blokkok feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, és aktivizálja annak öngyógyító mechanizmusát.
 
A kineziológia szemlélete szerint jelenbeli problémáink általában visszavezethetők stresszes, traumatikus élményekre, melyek gyermekkorunkban történtek velünk.
 
A kineziológia például abban más, mint a pszichológia, hogy ezek feldolgozására izomtesztelést alkalmaz. Mi is megfigyelhetjük, hogy negatív élmény hatására az izmaink elgyengülnek (rossz hír hallatán le kell ülnünk). A kineziológus az izom állapotának vizsgálatából fel tudja térképezni, honnan ered a problémánk, és hogyan tudunk változtatni rajta.
Az agyunk és a sejtjeink ugyanis minden tapasztalatot megőriznek, ami valaha történt velünk. Az izomtesztelés segítségével elő tudjuk hívni a szükséges információkat, felkutatni és a megfelelő korrekciókkal - például energetikai vagy vizualizációs technikákkal - oldani a testi-lelki egészségünk útjában álló blokkokat.
 
 
A kineziológia kialakulásának egyik fontos mérföldköve volt, amikor az 1920-as években Frank Chapman felfedezte a neurolimfatikus reflexrendszert. Ezek olyan reflexpontok a testen, amelyek a specifikus izmok vér- és nyirokellátását élénkítik. Az 1930-as években Terence Bennett, kaliforniai kiropraktőr pedig felfedezte a neurovaszkuláris reflexpontokat. Rájött, hogy ezeknek az érintése befolyásolja az egyes szervek vérellátását.
 
Az izmok vizsgálatának módját az 1960-as évek elején Dr. George Goodheart amerikai kiropraktőr dolgozta ki. Felismerte, hogy nem mindig a görcsös izom a felelős a fájdalomért, hanem gyakran az ellenpárja. Kezelt ugyanis egy beteget, aki a beavatkozások ellenére továbbra is fájlalta a jobb vállát. Goodheart az érintett izmokat az amerikai fizioterápiában használt Kendall és Kendall-féle izomteszt módszerével vizsgálta meg. Kiderítette, hogy az egyik izom gyengén reagál. A fájdalmas területen masszírozni kezdte az izmot, mire az megerősödött. Ez a felfedezés – azaz, hogy speciális technikával erősíteni lehet a gyengén működő rostokat - vezetett a kineziológia megszületéséhez. Módszerét Goodheart Alkalmazott Kineziológiának nevezte, izomtesztelésről szóló könyve pedig 1964-ben jelent meg.  
 
1970-ben Goodheart a megfelelő izmokat kapcsolatba hozta a kínai orvoslásból ismert meridiánokkal és akupunktúrás pontokat használt az izmok élénkítésére és nyugtatására. A gyomorpanaszokkal küzdő betegeknél például azt állapította meg, hogy a nagy mellizom volt különösen gyenge, a gyomor meridián egyes pontjainak masszírozásával viszont erősíteni tudta, ami javított a kliensek közérzetén is.
 
1973-ban megjelent Dr. John F. Thie kiropraktőr könyve „Touch for Health” – Gyógyító érintés címmel, azzal a céllal, hogy a technika még több emberhez eljusson. Ez egy alapmű lett a később kialakult kineziológiai ágak számára is.  
 
 
A kineziológia általam leggyakrabban használt ága, a One Brain - Egy Agy, vagy későbbi nevén Three in One Concept - Három az Egyben módszer kidolgozói az amerikai Gordon Stokes, a Touch for Health módszer egyik jelentős képviselője, Daniel Whiteside a viselkedési genetika úttörője és Candace Callaway az emberi kapcsolatok, metafizika, parapszichológia és viselkedési genetika szakértője voltak.
 
A kineziológia One Brain rendszere elsősorban a problémák érzelmi hátterével foglalkozik. Fókuszában a stressz és a test energetikai rendszere áll, mert úgy tartja, hogy minden átélt fájdalom, félelem, fájdalomtól való félelem elakadást, energiablokkot hoz létre a testben. A kineziológus ezért a kliens aktuális problémájával kapcsolatban az izomteszteléssel azokat az életkorokat keresi meg, amelyek összefügghetnek a megoldandó helyzettel. Ezután  az adott eseményről, amelyhez a múltban valamilyen negatív érzelem társult, speciális korrekciókkal „oldja”, semlegesíti a negatív töltést. Az emlék megmarad, csak a negatív érzelem nem kapcsolódik már hozzá, ami a jelenben elakadást okozhat.
 
A kineziológia One Brain ágának egyik legfontosabb eszköze a Viselkedési Barométer, ami segít azonosítani, milyen érzések, viselkedési minták kapcsolódnak a kliens problémájához. A pszichológusok által nem alkalmazott különleges táblázat azt is megmutatja, melyek azok a pozitív érzelmek, lelkiállapotok, amelyekben valójában lenni szeretnénk. A legnehezebb helyzetekben például érezhetjük magunkat a „NINCS VÁLASZTÁS” állapotában. Az oldás eredményeként viszont átkerülhetünk a pozitív oldalra, a „VAN VÁLASZTÁS” állapotába, hogy a jövőben már ennek megfelelően cselekedhessünk.
 
A One Brain neve azt is mutatja, hogy ez a rendszer abban is segít, hogy a kliens az egész agyát tudja használni, vagyis a bal agyfélteke logikája és a jobb agyfélteke kreativitása is elérhető legyen számára. Ez teljesebb élethez, tudatosabb cselekvéshez, bölcsebb döntésekhez segíti hozzá a jövőben. 
 
Kinesiology sessions, life coaching and mediation is available in English as well.
 
For more information, please, contact me: +36 30 925 8211, lelekjel@gmail.com.
 

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Árak

Kapcsolódó cikk: Boldogulás az Élet Iskolájában