Saját írások

Mesés coaching

Mesés coaching Az általam képviselt, ontológiai alapú coaching lényege, hogy segítek a kliensnek elképzelni egy látomást, pozitív forgatókönyvet, vágyott állapotleírást arról, ahogyan szeretné, hogy az élete alakuljon. Mivel ez nehéz feladat, amikor az ember válsághelyzetben, stresszben van (nem látja a fától az erdőt), metaforák segítségét vesszük igénybe.

Így létrejön az a fantáziavilág, amiből aztán visszafejtjük, melyek azok a lépések, amiket mostani életünkben meg kell tennünk, hogy álmaink valóra váljanak. Lássunk egy példát!

 

A kis hableány

Élt egyszer egy kis sellő, aki meg akarta ismerni a szárazföldi világot. Mikor a felszínre úszott, egy hajón megpillantott egy herceget. A hajó viharba keveredett, s a kis hableány a partra segítette a herceget, megmentve ezzel az életét. Ám a fiú a parton egy másik lányt pillantott meg, akiről azt hitte, hogy ő a megmentője. A kis hableány – gyönyörű hangjáért cserébe - a tengeri boszorkánytól lábakat kért, hogy megkereshesse a herceget. Ha a herceg beleszeret, ember maradhat, máskülönben meghal – ez volt a boszorkány feltétele. A herceg azonban a másik lányt vette feleségül, akit a parton látott, s akiről kiderült, hogy a szomszéd király lánya. A hableány nővérei megállapodtak a boszorkánnyal: ha a kis hableány megöli a herceget, megmenekül, de ő ezt nem akarta megtenni. Így aztán átváltozott légi lénnyé, és az égből vigyázott az ifjú párra. (forrás: A legszebb klasszikus mesék, Ventus

Libro)

Meglepő lehet, de ez a mese alkalmazható párkapcsolati témától kezdve, önbizalmi problémán át, még karriergondokra is. 

A mese megismerése után ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel szabhatjuk magunkra vagy kliensünk életére a történetet:

Hogy érzed, téged ki személyesít meg a mesében? Ha például a sellő, számodra mit jelent, hogy „nincs lábad”? Ki vagy mi számodra a szárazföldi világ? Ki vagy mi számodra a herceg (a cél)? Mit jelképez a vihar? Mit jelent, hogy „partra segítetted” a herceget? Milyen eszközeid vannak ehhez? Ki vagy mi lehet a másik lány? Mit jelent nálad a „gyönyörű hang”? Mit jelentenének a „lábak”? A te történeted hogyan folytatódna? Mit tehetnél, hogy a másik lánytól elhódítsd a herceget (elérd a célod)?

Milyen képességekkel, eszközökkel rendelkezel már most is? (Nyelvtudás, végzettségek, munkahely, anyagiak vagy egyszerűen a fiatalságod, egészséged, energiád, szorgalmad?) Mi az, amit megszerezhetnél még? (El tudnál menni egy tanfolyamra, elolvasnál egy könyvet, elmennél sportolni?) Mi lenne ehhez az első lépés? (Keresgélsz az interneten, elmész egy könyvesboltba, beszélsz valakivel?)

A metafora annál jobban működik, minél távolabb áll a megoldandó témánktól. Segít ugyanis elvonatkoztatni válsághelyzetünktől. Szimbólumaival pedig - a korlátozó hitrendszereink kikerülésével -, a tudatalattiból hoz fel információkat, új ötleteket juttat eszünkbe, melyekkel kreatívan tudjuk rendezni problémánkat.

Ha szeretné kiprópálni a life coachingot saját céljai eléréséhez, keressen bizalommal!

 

 

 

 

-