Saját írások

Lelki védőoltás

Lelki védőoltás Life coach-hoz vagy életvezetési tanácsadóhoz az emberek leggyakrabban valamilyen válsághelyzetben fordulnak. Krízisben akkor érezzük magunkat, ha elveszítjük a kontrollt életünk valamely területe fölött. Ez lehet a párkapcsolatunk, a munkánk vagy éppen az egészségünk.

A coaching célja ilyenkor az, hogy elérjük a kliensnél, hogy újra kontrollhelyzetben érezze magát, vagyis, hogy úgy érezze, újra irányítása alatt tartja az eseményeket.

Ennek egyik nagyon hatékony módja lehet az Emil Coué féle autoszuggesztiós védőoltás technika, ami segít belső egyensúlyunk fenntartásában, fokozza energiaszintünket, automatikus védelmet nyújt a külső hatások ellen és nem utolsó sorban, nagyon egyszerű.

A szuggesztió abból áll, hogy ezt a mondatot ismételjük ha tehetjük, hangosan:

„Engem minden erősít!”

 

  1. Megelőzésként: a formulát ismételgethetjük hat hétig minden nap, reggel és este. Így olyan „lelki védőoltás”-ként funkcionál, ami állandó biztonságérzetet ad nekünk, bármi is történjék majd körülöttünk – legyen szó akármilyen kudarcról, negatív eseményről, megbántásról.
  2. Akkor is ismételgethetjük magunkban, amikor egy számunkra stresszes, negatív esemény közepén vagyunk, valamilyen emberi játszmába keveredtünk valakivel. A mondat segít majd kilépni a helyzetből, hogy újra visszaszerezhessük a kontrollt a helyzetünk felett és immár tudatosan dönthessünk válaszainkról.

Emil Coué, a pozitív gondolkodás atyja szerint minél nagyobb problémával találkozunk életünkben, a formula annál nagyobb védelmet biztosít nekünk. Az autoszuggesztió ugyanis az elmében „hitté szilárdul” és gyógyító ereje váratlanul aktiválódik, amikor éppen szükségünk van rá.

(Forrás: Gál Attila: Autoszuggesztiós védőoltás, Kineziológia magazin, 2011. április)

 

+ Tipp: Lépj ki a játszmából!

Egy másik módja annak, hogy visszanyerjük a kontrollt egy kapcsolatunk felett - amelyben rendszeresen ugyanabba a játszmába „keveredünk bele”-, hogy képzeljük el a konfliktus másik szereplőjét valamilyen vicces szerepben.

Ha például a főnökünk állandóan piszkál bennünket és rendszeresen a „buta, mihaszna” alkalmazott szerepét osztja nekünk (vagyis a stressz miatt úgy érezzük, így tudunk csak reagálni), amikor legközelebb belénk köt és előadja szokásos dühöngését, képzeljük azt, hogy ő a „palacsintasütővel csapkodó Vitéz János”. Ez eléggé komikus elképzelés ahhoz, hogy máris kirántson bennünket a játszmából, és ahelyett, hogy újra sírva fakadnánk főnökünk szemétkedésén, bátran és megfontoltan tudunk reagálni.

 

Kapcsolódó cikk: Kilépés a játszmákból

Ha érdekel a coaching vagy a kineziológia, keress bizalommal!

-