Kineziológia

A kineziológia a legtöbb testi vagy lelki probléma esetén - a hagyományos orvosi, pszichoterápiás módszerek kiegészítéseként -, áttörő sikerrel alkalmazható. Egy-egy oldás gyakran olyan összefüggésekre mutat rá az általunk megélt múltbeli események és a jelenbeli válsághelyzet között, amelyek felismerése valódi katarzist okozhat, és mélyreható változásokat indíthat el az életünkben. Nem csoda, hogy azok közül, akik megtapasztalták már ennek a módszernek a csodáját, sokan maguk is jelentkeznek tanfolyamokra, hogy megtanulhassák a kineziológiát. Ebben a technikában a több évezredes tudás és a legújabb felfedezések ötvöződnek. Az ősi kínai orvoslás, a pszichológia, a pedagógia eszközei éppúgy megtalálhatók benne, mint a természettudományok újdonságai.

A kineziológia a 90-es években érkezett meg Magyarországra, 1997 óta pedig a természetgyógyászathoz tartozó, hivatalosan elismert szakma. Segít a testi-lelki-érzelmi egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és gyógyításában, az önbizalom erősítésében.

A kineziológia kiváló alternatíva azoknak, akik a pszichológia iránt érdeklődnek. Eszköztára hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását. Az esetleges blokkok feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, és aktivizálja annak öngyógyító mechanizmusát.

A kineziológia szemlélete szerint jelenbeli problémáink általában visszavezethetők olyan stresszes, traumatikus élményekre, melyek gyermekkorunkban történtek velünk. 

A kineziológia például abban más, mint a pszichológia, hogy ezek feldolgozására izomtesztelést alkalmaz. Mi is megfigyelhetjük, hogy negatív élmény hatására az izmaink elgyengülnek (rossz hír hallatán le kell ülnünk). A kineziológus az izom állapotának vizsgálatából fel tudja térképezni, honnan ered a problémánk, és hogyan tudunk változtatni rajta.

Az agyunk és a sejtjeink ugyanis minden tapasztalatot megőriznek, ami valaha történt velünk. Az izomtesztelés segítségével elő tudjuk hívni a szükséges információkat, felkutatni és a megfelelő korrekciókkal - például energetikai vagy vizualizációs technikákkal- oldani a testi-lelki egészségünk útjában álló blokkokat.

Mikor segíthet?

Szinte minden lelki probléma és - az orvosi kezelés mellett -  a testi betegségek nagy része esetén is sikerrel alkalmazható, mert általában ez utóbbiak valamilyen lelki okra vezethetők vissza. Különösen ajánlom azoknak, akik önértékelési problémákkal küzdenek, szeretnék megtalálni helyüket, feladatukat az életben, párválasztási, kapcsolatteremtési, kommunikációs problémáik vannak. A kineziológia nagyon hatékony a tanulási problémák, például diszlexia - esetén.

 

A kineziológia egy valóban gyengéd módszer, sikeresen alkalmazható gyerekeknél is. 

 

A kineziológia története

A módszer kialakulásának egyik fontos mérföldköve volt, amikor az 1920-as években Frank Chapman felfedezte a neurolympatikus reflexrendszert. Ezek olyan reflexpontok a testen, amelyek a specifikus izmok vér- és nyirokellátását élénkítik. Az 1930-as években Terence Benett , kaliforniai kiropraktőr pedig felfedezte a neurovascularis reflexpontokat. Felismerte, hogy ezeknek az érintése befolyásolja az egyes szervek vérellátását.

Az  izmok vizsgálatának módját az 1960-as évek elején Dr. George Goodheart amerikai kiropraktőr dolgozta ki. Rájött arra, hogy nem mindig a görcsös izom a felelős a fájdalomért, hanem gyakran az ellenpárja. Kezelt ugyanis egy beteget, aki a beavatkozások ellenére továbbra is fájlalta a jobb vállát. Goodheart az érintett izmokat az amerikai fizioterápiában használt Kendall és Kendall-féle izomteszt módszerével vizsgálta meg. Kiderítette, hogy az egyik izom gyengén reagál. A fájdalmas területen masszírozni kezdte az izmot, mire az megerősödött. Ez a felfedezés - hogy speciális technikával erősíteni lehet a gyengén működő izmot - vezetett a kineziológia megszületéséhez. Módszerét Goodheart Alkalmazott Kinezilógiának nevezte, izomtesztelésről szóló könyve pedig 1964-ben jelent meg.  

 

1970-ben Goodheart a megfelelő izmokat kapcsolatba hozta a kínai orvoslásból ismert meridiánokkal és akupunkturás pontokat használt az izmok élénkítésére és nyugtatására. A gyomorpanaszokkal küzdő betegeknél például azt állapította meg, hogy a nagy mellizom volt különösen gyenge, a gyomormeridián egyes pontjainak masszírozásával viszont erősíteni tudta, ami javított a kliens közérzetén is.

 

1973-ban megjelent Dr. John F. Thie kiropraktőr könyve „Touch for Health” – Gyógyító érintés címmel, ami az összes kineziológiai módszer alapja lett.

 

A One Brain módszer

 

Az általam leggyakrabban használt ág, a One Brain kidolgozói Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway voltak.

A kineziológia Integrált vagy Egységes Agy rendszere a problémák érzelmi hátterével foglalkozik. Fókuszában a stressz és a test energetikai rendszere áll, mert úgy tartja, hogy  minden átélt fájdalom,félelem, fájdalomtól való félelem elakadást, energiablokádokat hoz létre a testben. A kineziológus a kliens aktuális problémájával kapcsolatban izomteszteléssel megkeresi azokat az életkorokat, amelyek a megoldandó helyzettel kapcsolatba hozhatók, és speciális korrekciókkal oldja az eseményről, amihez egy negatív érzelem társult, „oldja”, semlegesíti a negatív töltést. Az emlék megmarad, csak a negatív érzelem nem kapcsolódik már hozzá, ami a jelenben elakadást okozhat.

A kineziológia One Brain ágának egyik legfontosabb eszköze a Viselkedési Barométer, ami segít azonosítani, milyen érzések, viselkedési minták kapcsolódnak a kliens problémájához. A speciális táblázat azt is megmutatja, melyek azok a pozitív érzelmek, lelkiállapotok, amelyekben valójában lenni szeretnénk. A legnehezebb helyzetekben például érezhetjük magunkat a „NINCS VÁLASZTÁS” állapotában.  Az oldás eredményeként viszont átkerülhetünk a pozitív oldalra, a „VAN VÁLASZTÁS” állapotába, hogy a jövőben már ennek megfelelően cselekedhessünk.

A One Brain neve azt is mutatja, hogy ez a rendszer abban is segít, hogy a kliens az egész agyát tudja használni, vagyis a bal agyfélteke logikája és a jobb agyfélteke kreativitása is elérhető legyen számára.