Aktuális

Arcról olvasás

Arcról olvasás Miért romlik el a párkapcsolatom? Miért nem ért meg a párom? Miért változott meg, ha szerelmünk hajnalán még nem így viselkedett? Kérdések, amelyek minden emberben felvetődnek olykor. De tényleg megváltozott-e a párja? Nem lehet, hogy mindig is ilyen volt? Ha pedig ez így van, láthatta volna ezt előre is? A válasz: igen! Legalábbis, a fiziognómia vagy perszonológia módszerének kidolgozói szerint. Ez a kineziológia egyik legszebb területe.

A viselkedési genetika ismerete nagy segítségünkre lehet önmagunk és párunk, valamint a környezetünkben élők „működésének” megismerésében.

 

Az egyik legszembetűnőbb jegy, ami befolyásolja megítélésünket egy személyről, a szemöldök állása. A perszonológusok szerint a magasan ülő szemöldökű (A) emberek általában távolságtartóbbak azoknál, akiknek alacsonyabban, a szemnyíláshoz közelebb fekszik a szemöldökük (B). Ezért az utóbbiak gyakran ridegnek, fennhéjázónak tartják az előbbieket, holott csak arról van szó, hogy az „A” típusúaknak több időre van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak egy helyzethez, bizalmat szavazzanak egy embernek. A „B” típusúak viszont könnyen és gyorsan közelednek idegenekhez, és csak miután közel kerültek, döntenek arról, hogy hosszú távon is fenn akarják-e tartani a kapcsolatot vagy sem.

 

Hányszor fordul elő, hogy egy alacsonyan ülő szemöldökű férfi (mert ez a jegy férfiakra különösen jellemző) gyorsan kezdeményez egy magasan fekvő szemöldökű nőnél, akinek viszont időre van szüksége, mielőtt „beadja a derekát”. Ám mire ez megtörténik, a férfi már egy másik nőnek udvarol. Arról lenne szó, hogy a „férfiak mind szélhámosok”? Nos, ha a viselkedési genetikát nézzük, a félreértés csak abból adódik, hogy a két fél különbözőképpen működik: eltérő tempóban kezdeményez, illetve dönt bizonyos helyzetekben. Milyen jó lett volna, ha a magasan fekvő szemöldökű nő ismerte volna a férfi „működését”, akkor nem élte volna bele magát túl korán a flörtbe…

 

Fontos tudni, hogy nincsen kimondottan A vagy B típusú ember, mert minden relatív. Vagyis ha valakinek magasan fekvő szemöldöke van (A), még lehet, hogy lesz egy nála is magasabban húzódó szemöldökű ember, akihez képest ő B típusúnak (alacsonyan fekvő szemöldökűnek) számít, és úgy is viselkedik. Egyik jegy sem jó vagy rossz, csak fontos, hogy megismerjük működésüket! A sajátunkét és a környezetünkben élőkét egyaránt. (A „testkód” ugyanakkor nem „eleve elrendelés”: környezete nyomására vagy saját választásából bárki dönthet úgy, hogy nem éli meg valamelyik alkatfunkciós jegyét. Tehát ne csodálkozzunk, ha néha eltér valakinek a viselkedése az külseje alapján elvárhatótól.)

 

Hányszor fordul elő az is párkapcsolatokban, hogy az egyik fél szeretne állandóan menni, utazni, sétálni vagy éppen vásárolni, miközben a másik inkább otthon pihenne, mondjuk a tévé előtt. Érdemes ilyenkor megnézni a két fél testalkatát: vannak ugyanis „hosszabb lábú” emberek, akik szívesebben ülnek, már csak azért is, mert a súlypontjuk magasabban van, ezért ha sokáig kell állniuk, úgy érzik, kibillennek egyensúlyukból. Vannak viszont a „rövidebb lábú” emberek, akik akkor érzik jól magukat, ha talpon vannak, mozognak. Ilyenkor semmi értelme egymást hibáztatni, hiszen ezek olyan alkatfunkciós jellegzetességek, amelyek elválaszthatatlanul hozzánk tartoznak. Viszont ha ismerjük magunkat és egymást, képesek vagyunk „gondoskodni szükségleteinkről”: vagyis ha hosszú lábúak vagyunk, ne tegyünk szemrehányást „rövid lábú” párunknak, amiért állandóan menni akar. Inkább engedjük, hadd menjen el időnként, akár egyedül is, amíg mi otthon olvasunk kedvenc fotelünkben.

 

A perszonológia vagy viselkedési genetika legfontosabb üzenete tehát az önismeret és az elfogadás. Ha tudom, hogyan működök bizonyos helyzetekben, melyek a szükségleteim, illetve ismerem a párom szokásos viselkedését, az segít abban, hogy békésen együtt tudjunk élni, tiszteletben tartva egymás igényeit.  

 

Ezeket az ismereteket a kineziológusok rendszeresen használják a kezelések során. Ha például a kliensnek konfliktusa van valakivel, a szakember megnézi (illetve izomteszteléssel megállapítja), melyik az az alkatfunkciós jegy, ami abban a helyzetben bekapcsol és megfelelő korrekciókkal oldja a hozzá kapcsolódó érzelmi stresszt. Ezután nagyobb eséllyel áll helyre a béke a két fél között.

Ha ön is szeretné jobban megismerni magát vagy családtagjait, hívjon bizalommal!

-