Saját írások

A szavak mögötti világ

A szavak mögötti világ Gyakran előfordul, hogy nem találunk szavakat érzéseink kifejezésére, úgy véljük, hogy a nyelv cserbenhagy bennünket, amikor egy különleges jelenséget kell leírnunk. Pedig a magyar szókincs köztudottan rendkívül gazdag. Arra viszont sokszor nem is gondolunk, mennyivel több jelentés van egy-egy odavetett szavunkban. Megesik tehát, hogy a nyelv többet is elárul arról, amit szívesen elhallgatnánk. Az életvezetési tanácsadás vagy life coaching épp ezt, a szavaink mögött rejlő világot segít felfedni.

Nap, mint nap használunk olyan kifejezéseket, mint hogy zsákutcába jutottam, zátonyra futott az életem, kisiklott az életem vagy éppen kátyúba jutott, mint az alábbi levélíró esetében:

"Azért fordulok Önhöz tanácsért, mert úgy érzem kátyúba jutott az életem, szeretném onnan kihúzni, de nem nagyon akar mutatkozni a siker. A főállásom mellett vállalkozó is lettem, és nagy reményekkel indultam… eleinte úgy tűnt jó lesz ez, de aztán valahogy sehogy sem akar menni... Sok esetben az is az akadály, hogy a főállásom olyan sok időt vesz el, hogy erre már nem marad. Aztán olyan is volt bizony, amikor mehettem volna, de teljesen kiestem a ritmusból és 1-2 hétbe beletelt, mire fel tudtam magam pörgetni annyira, hogy menjek. Csakhogy akkor meg sorra értek a kudarcok. Persze ez megint visszavetette az önbizalmamat. Mostanában ha csak rágondolok, már gombócban van a gyomrom. Pedig elvárások vannak, várják tőlem a tisztességes munkát, és ez is szorítja a lelkemet, hogy csalódást okozok azoknak, akik bíznak, bíztak bennem.
Így aztán anyagilag messze elmaradtam attól, amit vártam. Maradtak a filléres gondok…
Az idő pedig sürget!!! Szóval ki kell kerülnöm a kátyúból!
Mit tanácsol? Merre induljak"

 

Milyen szép képeket használunk rendszeresen. Metaforákat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a tudatalattiból hoznak fel információkat sőt, legtöbbször a megoldást is. Válaszomban erre próbáltam rámutatni:

 

Engedje meg, hogy az ön által többször használt képet, a „kátyúba jutást” használjam egy kis közös gondolkodásra. Keresse meg a válaszokat magában ezekre a kérdésekre:
Kátyúba általában valamilyen jármű szokott kerülni. Milyen járműnek képzeli ön az életét? (teherautónak? középkategóriás gépkocsinak vagy egy szakadt Zsigulinak?)
És mitől alakult ki a kátyú? Alámosta az aszfaltot a víz? Elöregedett az aszfalt? És ez minek felelne meg az ön életében? (kudarcok sorozata?)
Láthatta volna előre is a kátyút? Elkerülhette volna ezt az útszakaszt? Figyelmeztették mások, hogy ne menjen arra? (korábban változtathatott volna életén?)
Ha pedig mégis megtörtént, mit jelent az, hogy „kátyúban van”? Csak az egyik kereke van a lyukban, vagy kettő is? Első vagy hátsó? Milyen mélyen?
Utaztak-e még mások is önnel az autóban? Milyen útszakaszon akadtak el? Kicsi vagy nagy ott a forgalom? Mások is autóznak arra?
Mi történik most? Tud-e segítséget kérni? Az autóban ülők képesek kitolni a járművet a kátyúból, vagy le kellene állítania más autósokat is? Hívni kell esetleg darut is?
És akkor a valódi életében kikre számíthat? Kik tudják/tudnák „kihúzni a bajból”? Kik ülnek az autójában? Kiknek felelne meg a többi autós (munkatársak, szomszédok?), hogyan „állítaná meg őket”, hogy segítséget kérjen? És egy „daru” minek/kinek felelne meg az életében?
Ha végül sikerül kiszabadulniuk a kátyúból, mi a következő lépés? Megjavíttatni az autót? Az minek felelne meg az életében? Kivel javíttatná meg?
Vagy totálkáros lett az autó, le kell cserélni? De hogyan és milyen járműre? És ez minek felelne meg az életében? és így tovább…..
Talán ebből is látja, hogy nem véletlenül használunk beszédünkben, kommunikációnkban éppen bizonyos képeket („kátyú”), metaforákat. Ezek a képek a tudatalattinkból hoznak fel információkat, olyan megoldásokat kínálva, amilyenekre „tudatosan” nem gondolnánk. Ilyen módon belső bölcsességünk, „belső hangunk” kivezet bennünket a legnehezebb helyzetből is.
Amikor legközelebb felvetődik önben egy kép, amivel jellemzi a helyzetét saját magának, gondolja végig az előbbihez hasonló módon, mit üzen valójában a tudatalattija (belső hangja).
(Például a „falba ütközés” is egy kép volt a levelében: miből van ez a fal? látni a tetejét? megmászható? kikerülhető? és ha rajzolna rá egy ajtót? mi lenne életében a fal? mi lenne az ajtó?)

 

A fenti levélváltás abból is ízelítőt ad, mi történik egy életvezetési tanácsadáson vagy life coaching ülésen. Nem izomtesztelést használunk - mint a kineziológiánál -, hogy a tudatalattiban keresgéljünk, hanem beszélgetés közben, például a szavak mögötti tartalom kibontásával találjuk meg a megoldást a kliens helyzetére.   

A fenti tanácsadás bővebb változata a csaladinet.hu oldalon olvasható.

-