A mediáció fajtái

mediáció fajtái
Az általam vállalt mediációs témák:
 
- párkapcsolati
 
- válási
 
- szülő-gyerek
 
- iskolai
 
- gazdasági
 
- mediáció munkatársakkal, szomszédokkal fennálló konfliktus esetén

 

Párkapcsolati mediáció

 

Ha úgy érzi, menthetetlen a kapcsolata, nincs már mondanivalójuk egymás számára, teljesen elhidegültek egymástól, mediációval még visszafordítható a folyamat.

 
Ne egy hagyományos, vagy filmeken látott párterápiára gondoljon. Az ontológiai alapú mediáció olyan kreatív módszereket használ, amelyekkel nem tortúra, hanem kellemes hangulatú találkozó lehet a közvetítés. A humor, játék, művészet és komoly munka egyvelege.
 
A jövőbeli lehetőségekre, nem a múltbeli sérelmekre koncentrál. Az együttműködésre, nem a sárdobálásra. Új vagy régen elfeledett oldalukról ismerhetik meg egymást, ami lehetetlenné teszi, hogy a megszokott sémáik, beidegződéseik szerint viselkedjenek. Néhány hónap alatt megerősödhet felbomlónak hitt szövetségük.
 
Legtöbbször egy válás egy problémából többet csinál, és gyermekeik miatt sem mindegy, hogy próbálkoznak-e kapcsolatuk, házasságuk megmentésével. Ráadásul, ha nem változnak, várhatóan a következő kapcsolatukban is elkövetik majd ugyanazokat a hibákat, mint korábban.
 
Az ontológiai alapú mediációval azonban olyan eszközkészletet, módszereket kapnak, amelyek segítenek megoldani későbbi vitáikat anélkül, hogy újra közvetítőhöz kellene fordulniuk.
 

 
Válási mediáció 
 
 
Ha viszont úgy gondolja, házasságuk menthetetlenül megromlott, és mindenképpen válni akar, a mediáció elősegítheti a kíméletes, békés szakítást.
 
Ilyenkor a mediáció törvényben meghatározott menete:
 
1.      Az egyikük bejelentkezik nálam mediációra.
 
2.      Értesítjük a házastársát, felajánljuk neki a közvetítés lehetőségét.
 
3.      Ha ő is elfogadja, közösen, írásban kezdeményezik felkérésemet a mediáció elvégzésére.
 
4.     5 napon belül írásban nyilatkozom arról, hogy a felkérést elfogadom-e (kizáró ok lehet, ha az ügyben elfogult vagyok, például egyiküket kezelem). Ha igen, akkor erről szóló nyilatkozatomban meghívom önöket az első közvetítői megbeszélésre. Ezen tájékoztatom önöket a mediáció alapelveiről, menetéről, költségeiről. Egyeztetünk arról is, hogy a mediációba szakértők, esetleg semleges ügyvéd bevonása szükséges-e.  Ha továbbra is igényt tartanak a közvetítésre, ezt írásba foglalják.
 
5.      Külön-külön 1-1 órás előkészítő beszélgetést folytatok mindkettejükkel, amelyen ismertethetik álláspontjukat.
 
6.      Egy újabb időpontban megtartjuk a maximum 3 órás mediációs ülést, amelyen már közösen vesznek részt. Itt úgy irányítom a beszélgetést, hogy a múlt sérelmei, a hibáztatás, a harag helyett az együttműködésre, kompromisszumra helyeződjön a hangsúly és lehetőleg létrejöjjön egy olyan megállapodás, ami mindkettejük számára elfogadható. Ha mégsem tudnak megállapodni, egy újabb mediációs eljárás kezdődik ( 1-1 óra előkészítés, 3 óra mediációs ülés).
 
7.      Ha sikerrel jár a közvetítés, a mediációs egyezséget szerződésbe foglalom, amit önökkel együtt aláírok. A mediáción megegyezhetnek a vagyonmegosztásról és a gyermekelhelyezésről is. Szükség esetén saját jogi képviselőjük, vagy semleges ügyvéd bevonását is javaslom.